PECK ARCHITECTURE | PECK STRUCTURAL

SCE CTAC SMART ENERGY EXPERIENCE DISPLAY

PROJECT NAME

SCE CTAC Smart Energy
Experience Display

LOCATION

Irwindale, CA

CLIENT

SCE (Southern California Edison)

PROJECT TEAM

AMPE Inc - Mechanical, Electrical and Plumbing Engineers

Tom Bowman, Bowman Design Group - Exhibit Designer

Jake Huttner, Bowman Design
Group - Project Manager

Perara Construction - Contractor

TYPE

Tenant Improvement

SIZE

2,341 SF

YEAR COMPLETED

2010

The Smart Energy Experience Display is a tenant improvement project with a new exhibit placed inside of an existing commercial building. SCE has developed a number of products and technologies including the Smart Meter and Grid Resilience Program. The Smart Metering program allows for visibility into the user's energy usage by using a console inside the house that allows the user to check their own energy usage in real time, thereby allowing the homeowner to actively control consumption. It can be combined with certain technologies like electric cars or wind and solar power for the roof.

The display environment was designed by Tom Bowman of Bowman Design Group, with the design of the actual house inside the commercial building done by PECK. We did concept sketches and chose a California mid-century ranch style home that fits their customer's general demographic. The style also allowed for open space within the footprint and visibility throughout the house to accommodate a meeting space and facilitate tours. Smart home appliances were supplied by vendors such as GE, that could "talk" to the house and interface with the smart meter, which enabled them to turn on at periods of low demand and low pricing. SCE has vendor relationships with GE, Ford, Nissan, and others who supply the appliances and vehicles.

A tremendous amount of coordination was involved between the display design team, the electrical engineering team, the architect team, and the client management group. It was complicated from a consultant coordination perspective and PECK was involved in the specification and placement of every component of the project. We coordinated all the egress lighting, exiting, a large roll-down fire separation door, and modifications to the power distribution system in the building.

The structural work involved making the house roof hover within the space, without may points of support. We didn’t want to hang it from the roof because all the cables would be seen, so we designed it as a ground supported structure using a cold formed joist and stud system. The General Contractor completed the project on schedule and the client and exhibit designers were pleased with the result.